dilluns, 8 de novembre del 2010

El poder del professor

Per Ànima Polo Julian,
estudiant de Disseny curricular de l’EF

S’ha entaulat el debat, existeix realment la papallona que pot provocar un huracà? Bé, no era exactament eixa la pregunta, era més bé, podem fer alguna cosa nosaltres pel món? Torne al tema perquè crec que en certa manera ningú s’ha assabentat del que jo he intentat dir, que ho he expressat d’una manera horrible i poc entenedora, i em sent frustrada i també perquè, al cap i a la fi, és una cosa que sempre he criticat i ara, que ho veig des de l’altra banda i a prop, m’espanta: El poder dels professors.

No he volgut dir, ni tan sols sé si ho ha semblat, que no crega que la situació de professor no siga una posició privilegiada per manipular xiquets (qui diu manipular dir ensenyar a ser crític i autònoms), crec que ho és. Però també crec que hi ha mitjans més potents, i que molts d’ells actuen en contra de l’escola, neutralitzant així quasi completament la majoria de les nostres accions.

Esgrimint el meu propi argument altra vegada, quanta gent de classe sortirà avui i pensarà una sola vegada més en el que hem parlat? I, una cosa més, quanta gent s’ha sentit tan avorrida, o, pel contrari, incòmoda que ha decidit voluntàriament deixar-nos d’escoltar abans de donar-nos temps a explicar-nos? Situació privilegiada, sí, però, no és més comú, o fins i tot més fàcil, distraure’s momentàniament a classe que veient una sèrie americana qualsevol que ens conta la vida irreal i graciosa d’ algú que, afortunadament, ni s’assembla a nosaltres? Parlàvem si el poder era real o hipotètic, necessite que entengueu que la meua posició, tot i diferent, no s’allunya de la del company Toni, no vull treure’m jo mateixa el poder que puga exercir abans d’intentar-ho creient que no va a funcionar. No és això, però, tenir excessives esperances envers un fenomen o idealitzar-lo per motivar-nos tampoc crec que siga una solució que a la llarga porte bon resultat, la decepció és un del principals motius d’abandó dels esportistes joves.

Com lluitar contra l’influencia de la tele? Com competir contra la seua lluminosa divinitat?(espere que s’entenga que és una ironia). Com competir amb ella amb la nostra opaca, en la majoria de casos escassa de recursos i formal escola? Això jo no sé fer-ho, no és que ningú en sàpiga, és que jo no en sé. És que els alumnes que tindrem a les classes són adolescents, contradictoris, replets d’hormones que els exalten, cansats de no tenir lloc a la societat i ser jutjats i reprimits sistemàticament per l’autoritat, i, conseqüentment, molt recelosos o fins i tot obertament hostils a ella.

Reconec que pot existir un poder tal, reconec que sóc un producte de tots els professors que he deixat que m’influenciaren tant com reconec que els meus pares creuen en el sistema i no puc deixar de reconèixer que fins als quinze anys no vaig tenir televisió a casa. Crec que la ciència pot resultar divertida tant com les previsibles novel·les policíaques, relativament. I com que crec que existeix el poder, i ho crec amb fermesa, em sent més insegura i incòmoda, perquè deuria de saber usar-lo, i fins i tot sé pràcticament per a què el vull usar. Però la qüestió de la que no aconsegueixo desempallegar-me, després de tot, és: Com exercir-lo? Ho he preguntat moltes vegades, a molta gent, què en penseu vosaltres al respecte?

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Antes de nada comentar que me ha gustado mucho el tema que has sacado porque es algo que yo también me he planteado muchas veces.

Lo único negativo que puedo sacar esque me ha parecido un poco caótico comprender lo que realmente querías transmitir, ya que comienzas con un título "el poder del profesorado", planteando la influencia que podemos llegar a tener sobre el alumnado y terminas dejando una cuestión abierta como "qué hacer y cómo actuar ante la influencia de la televisión" (espero haber comprendido bien el argumento).
Por un lado, pienso, o quiero creerlo, que realmente el profesor tiene recursos para poder influir y dar herramientas a los alumnos para formarles y hacer de ellos sujetos críticos y autónomos. El problema, creo yo, es si el docente, aquel que se va a encargar de formar a estas personas, es, también, crítico y autónomo. No podemos pretender influir en una persona si nosotros mismos no tenemos un criterio para hacerlo y actuamos como borregos (espero se entienda la expresión).
Por otro lado, la televisión. ¡¡Pero qué televisión!! Podría ser un recurso tecnológico a utilizar sino fuera por la programación que hay a cualquier hora, pero que esto es otro debate.
Creo que en esto, no solo influyen los padres (los cuales los sitúo en primera fila ante tal problema), sino que los profesores también pueden intentar conseguir que sus alumnos sean críticos con este elemento. Tenía un profesor de ética, aprovecho la ocasión para comentarlo, que nos mandaba ver ciertos programas (seleccionados por él, obviamente) y nos mandaba hacer una lista de lo que observabamos incorrecto, criticable, etc. Al igual que nos haceía leer periódicos para que comentáramos cosas absurdas, criticables, curiosas, etc. que leyeramos en él... Es solo una anécdota, pero, ahora que has nombrado el problema, me ha hecho pensar...
Esta clarísimo que el problema está, que la influencia de la televisión es algo que vemos continuamente, pero se puede ser críticos y enseñar a ser críticos a los que todavía no lo son.
O eso quiero creer...

JM (estudiante de Diseño curriculas de educación física)

Anònim ha dit...

La televisió pot ser molt beneficiosa o molt perjudicial per als joves segons l’ús que es faça. D’una banda, amb la companyia d’un adult, pot educar; d’altra, sense companyia i amb total llibertat a l’hora d’escollir un canal, pot ser, fins i tot, perillosa.

Si els xiquets i joves passen sis hores al dia baix la tutela d’un/a professor/a, dos o tres amb els pares i moltes més davant la televisió, es produeix un fet inadmissible: els principis transmesos per la tele són els que s’adquireixen. I no ens hem d’enganyar, els programes actuals són un focus de violència que provoca que molts joves resolguen els problemes mitjançant la força. Fan de la violència la seua primera opció. És per açò que cal limitar i analitzar allò que es mira a la tele.

Un exemple viscut en primera persona em va succeir quan cursava Educació Infantil. La professora va telefonar a casa preguntant si el nen de 5 anys, Albert, veia la televisió en excés. Amb el temps he arribat a la conclusió de que sí, ja que Dragon Ball era sempre a la tele. Però, si haguera vist la sèrie amb companyia hauria pogut observar valors com l’amistat, la constància o el treball en equip, i no exclusivament la destrucció i la victòria mitjançant la força.

Més agressivitat, pessimisme, obesitat, menys imaginació i nivell acadèmic... Però, què poden fer al respecte uns professors que han d’educar a una gran quantitat d’alumnes, i en molt poc temps? Sense la col·laboració dels pares i, fins i tot, de les televisions, pense que molt poc. Però, amb una labor conjunta sí que podem crear alumnes crítics i autònoms. És per açò que totes les parts han de col·laborar.

Albert Martín Fandos, estudiant de Disseny Curricular de l'Educació Física

sergi ha dit...

Molts pallasos imbecils acabaren sent terriblement poderosos i influents.
Existeixen formes d'exercir el poder, però amb una ètica questionable. Conforme t'acostes al lliure ¿albedrio?, a l'autodescobriment... perds força per a exercir un poder efectiu.

Com a agents educatius externs tenim poder per a influenciar sobre la societat, educant lliurepensadors. Però els canvis que potser provoquem no els gaudirem nosaltres.

Els canvis ràpids, el poder directe, son les armes. Històricament comprovat.

Ànima ha dit...

Al que em referia concretament és a com exercir una influència real que tu consideres beneficiosa en els teus alumnes no sent tirànic, com fer que t'escolten i creguen el que dius sent convincent i, al mateix temps, ensenyar a ser crític amb el que diu tothom.

Pel que fa a la televisió, bé, es pot ensenyar a ser crític amb ella però, com no la podem controlar, jo crec que no, que no hi ha possibilitat de fer-la a la nostra mida, no és un recurs tecnològic sinó un mitjà de mases, això ho hem de tenir clar.

I respecte la presa que tinc en notar els canvis, sí, ho admet, m'encantaria veure com sóc capaç de canviar una persona però si no,... en fi, no dic que no em conforme en ser algun dia testic d'algun petit canvi.

Jose R. ha dit...

Varios puntos me vienen a la cabeza con la lectura de este post y de sus comentarios.
Uno de ellos es: ¿Cómo nosotros, profesores en contacto con los alumnos 2 horas a la semana (con suerte), podemos competir contra otro medio de influencia (más potente, si cabe, pues los alumnos parecen hacerle más caso a la TV que a los profesores...) al cual prestan atención más de 4 horas al día?

Está claro, podemos decirles muchas cosas con
respecto a la TV, pero tampoco creo que sea esa nuestra labor.

Creo que nuestra labor radica más en enseñarles a ser autónomos, originales, críticos por sí mismos. Pero he aquí otro problema con el que nos encontramos: ¿Cómo enseñamos INDIVIDUALMENTE a un grupo de 30 alumnos?


Hoy mismo, en la charla que hemos tenido sobre las oposiciones a profesor, ha surgido el problema en el turno de preguntas: Una compañera le ha pedido a la profesora un consejo para ayudarla a destacarse individualmente sobre los demás aspirantes, y la profesora le ha contestado que hay algunos detalles de originalidad que ella podría utilizar, pero que no se los iba a decir delante de todos, porque entonces los 50 o 60 que estábamos en clase los pondríamos y acabarían por dejar de serlo.

Pienso que lo que debemos de tratar es de enseñarles valores básicos (respeto principalmente), pues desafortunadamente muchos de los alumnos de hoy en día carecen de los mismos. La actividad física es un INSTRUMENTO magnífico para EDUCAR a los niños y jóvenes - y no tan jóvenes -, y ya no tanto inculcar, sino mostrarles una serie de valores y los beneficios que la aplicación de los mismos puede conllevar.
En una sociedad con respeto no existiría la violencia que nombraba el compañero Albert más arriba; con el fomento del trabajo en equipo las futuras generaciones serían mucho más objetivas y críticas ante las ideas de los demás, pero no destructivamente, sino de manera constructiva; con seguridad en nosotros mismos y confianza en nuestras capacidades se lograría un mayor avance en la sociedad, (ya no sólo a nivel tecnológico, sino también médico, científico y literario).

Estoy convencido de que nosotros, como (futuros) profesores de EF, tenemos el deber -moral- de ganarnos su confianza y mostrarles esos valores (a parte de los objetivos didácticos que tengamos establecidos con antelación...) que tanto bien harán a todo el mundo. Con suerte, en las 2 horas a la semana que tendremos a "nuestros chavales", seremos capaces de que lleguen a pararse a pensar antes de realizar alguna "mala acción" (entiéndase, aceptar todo lo que ven en la televisión, empujar a un compañero, discriminar a alguien...), o que, si desafortunadamente la terminan haciendo, se den cuenta de que realmente ha sido perjudicial para otros (y para la sociedad en general) y que volver a hacerla sería ir en contra de los valores que le ha enseñado el/la profesor/a de EF.

Toni ha dit...

Sent respondre tan tard a aquest post, la veritat és que el dia que va sorgir el tama aclasse em vaig quedar jo també amb ganes de continuar.
- Com fer alguna cosa pel món? Fent, sembla senzill però si abandonem ja no fem.
- Com superar el "power" de la televisió? Tal volta no cal pensar en una competició contra ella, més bé mostrar des del nostre interior que altre món és possible, quan dic des de l'interior parle de creure en el que fem i sobretot sentir-ho, la passió és una de les coses que quan manquen més desvirtuen qualsevol tasca.

- El nostre poder: real o hipotètic? Com que es pot tirar, trie real, he vist fracassar als que han triat hipotètic.

- La decepció motiu d'abandó d'esportistes joves? Pobrets, ara, quan abans millor, sobretot per a les seues famílies i per a ells. L'esport de rendiment fa en els joves el bé que altres activitats farien molt més harmònicament, és un succedani roí i massa normalitzat per al meu gust.

- Contra la Tele? Pot ser amb l'Internet li queden tres telediaris, pot ser no. Ara, amb internet què fem? El que tenim és reflex del que fem, doncs fem per reflectir el millor possible. No val a abandonar i després reclamar...
M'ha encantat això de no tenir tele fins als 15, quina sort, jo vaig haver de fer-me una autoteràpia de shock als 23 anys anant-me'n un any a viure a una muntanya perduda sense cap tecnologia.

- I com exercir el poder? doncs si saps que el tens, sentint-lo dins teu i sentint el teu alumnat, pense que es tracta d'aconseguir ressonar en algun estrat de la comunicació, estar molt atent, molt obert i per a dur a terme això moltes vegades les legalitats, inèrcies socials, costums i desinformacions, són uns bons elements per a jugar amb ells, pot ser algunes vegades el joc es diu transgressió, pot ser altres vegades es diu triar, altres interpretar, pot ser de vegades no cal saber en quin joc concret s'està, perquè no és una finalitat, sinó un mitjà per a anar fent. Sempre joc net per suposat

Anònim ha dit...

Pido también disculpas por decidirme a comentar todavía más tarde la cuestión que aquí se plantea. Únicamente quería hacer una pequeña aportación:

Nos estamos plateando nuestra actuación docente como si de ella dependiera el cambio en el mundo, como si pudiéramos, mediante ella, luchar con las fuertes corrientes, las grandes influencias, y vencerlas. Creo, con firmeza, que esto es imposible. Pero sí que creo en el “granito de arena”. Creo en que si todos, en vez de resignarnos y aceptar la imposibilidad del cambio, confiásemos en nuestra pequeña actuación, ésta, dejaría de ser tan pequeña para empezar a hacerse visible.

Voy formándome como persona gracias a pequeñas experiencias y gracias a la actuación de ciertas personas que van abriéndome los ojos, y algunas de esas personas han sido profesores. No ha sido fácil encontrarlos, tuve que ir a Brasil para coincidir con una profesora cuya metodología utilizada en sus clases nos hacía reflexionar enormemente. Era profesora de una asignatura llamada “Actividad Física para Personas con Necesidades Educativas Especiales”. Nos pedía (tal y como comenta nuestro compañero JM) reflexiones sobre películas que ella misma escogía, o actividades que nos hacían sentir en la piel de los más desfavorecidos. El año siguiente estudié en Granda. Otro profesor, en sus clases dispuestas de forma circular, en nuestra participación activa en largos debates, en nuestra participación activa a la hora de elaborar los sistemas y criterios de evaluación, entre otras cosas, contribuyó añadiendo un granito más a ese montoncito de arena del que antes hablaba. Ahora, Pere, con su metodología completamente innovadora, continúa espabilándome y abriéndome los ojos a un mundo lleno de injusticias.

Nunca tuve interés en dedicarme a la docencia, pero si en algún momento cambiase de opinión, sería gracias a la influencia de estos profesores que me han hecho ver que con mi pequeña actuación como docente podría despertar inquietudes en los alumnos, que a su vez podrían querer hacer lo mismo… y así, poco a poco, poder ir visualizando el cambio.

Julio Espí ha dit...

He tenido que releer varias veces el artículo para conseguir sacar en claro las diferentes dudas que la compañera Ánima se presenta y mi opinión es la siguiente:
Considero que no se puede luchar contra el poder de absorción que tienen tanto la televisión como internet o consolas como la play station, etc... nosotros como profesores o educadores lo que debemos de hacer es guiar a estos alumnos a que conozcan estos medios y que sepan elegir dentro de estos.
De todas formas si no contamos con la ayuda de lo que envuelven al alumno no tenemos nada que hacer. Los profesores deben de ser ayudados por los padres cuando están en casa de inculcarle una serie de valores, igual que las compañías que este tendrá cuando sale a la calle o por ejemplo en su equipo de fútbol. Considero que si cada uno de estos lazos son estables la educación del alumno será completa y no habrá ningún problema.
Volviendo al tema de la televisión, no es un tema contra el que haya que luchar,ya que la televisión tiene muchas cosas buenas, sólo que hay que orientar al alumno desde los profesores con la ayuda de los padres en saber utilizar las nuevas tecnologías correctamente, porque en algunas casos puede ser también nocivo para una correcta educación.