dissabte, 20 de novembre del 2010

Màster de Professor/a en Secundària: Visió d'un estudiant de la FCAFE

Per Albert Martín Fandos,
estudiant de Disseny curricular de l'EF

Un requisit per tal d’estudiar el Màster de Professor/a d’Educació Secundària a la Universitat de València és l’acreditació del nivell B1 d’una llengua estrangera. A continuació realitzem diverses reflexions al respecte:

- La nostra generació és acusada de conformista, al no continuar amb la lluita social que mantingueren els nostres pares. Però, açò és cert? Sí, molts estudiants hem entés massa tard el que significa el requisit lingüístic. Qui de nosaltres ha donat suport a les nombroses manifestacions i protestes organitzades, des de fa anys, per diferents organitzacions, com el SEPC? Pocs, molt pocs, quan el que es demanava ens afectava i ens afectarà a tots, tinguem o no una manera de pensar. I és que, molts dijous, mentre estàvem a classe, altres defensaven els nostres interessos. Una minoria.

- Aconseguir el certificat no és fàcil, ja que a les EOI no hi ha prou places. Preinscripció, número per al sorteig, sorteig i llista d’espera. Any rere any, llista d’espera. Ah!, l’altra opció també és bona, podem apuntar-nos als cursos que imparteix el Centre d’Idiomes de la UV, realitzar un curs preparatori de tres hores setmanals durant un any, i després jugar-te el futur passant un examen. Però, com a mínim, per haver realitzat el curs et rebaixen la quota de la prova vint euros. Molt agraït.

- El certificat aconseguit al centre d’idiomes únicament és oficial per a la Universitat de València, mentre que el Màster ho és a tot l’estat espanyol. Però, si un requisit per a matricular-se és la llengua, i únicament serveix per al País Valencià, com pot després ser oficial per a tot el territori? Per què es permet l’entrada en el Màster amb un certificat que no es pot utilitzar en altres territoris?

- Si aquell estiu va ser el del carnet de conduir, el del 2011 serà el de l’anglés per al Màster. Tots a l’estranger, ja que és el més important. No importa si vas a ser un bon professor o no, si estàs o no ben preparat, perquè si no domines la llengua mai ho sabràs. Així, preparem menys les assignatures de la carrera per centrar-nos en l’idioma? Difícil elecció. Però, com és què no tenim una matèria centrada en l’aprenentatge lingüístic, si és imprescindible?

- S’ha d’entrar al Màster ja! L’any que ve potser durarà dos cursos! On podem preguntar? No ho sé, el que sí sé, és que cal entrar el més aviat millor. Ja ens ho deien que el CAP (Certificat d’Aptitud Pedagògica) era un curset... Però no, vosaltres no sou de Bolonya, però sí sou de Màster. En un poc de sort, els donarem les gràcies si dura un curs.

- Quins coneixements d’anglés ens ha proporcionat l’escola durant la nostra vida acadèmica? Presents, passats, futurs, condicionals... Bàsicament el mateix cada any. Aleshores, quin sentit té que el sistema educatiu públic demane el requisit lingüístic sense haver preparat els alumnes? No seria millor canviar el sistema educatiu des de la base? Per altra part, els nous temps, els temps d’Europa, no afecten els professors que van realitzar el CAP? Ells no s’han d’adaptar al requisit lingüístic?

- Vam passar l’anglés i ara, a per les pràctiques del Màster. Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, Matemàtiques, Física..., tots a fer pràctiques. Però, si jo ja les vaig fer? No, tu vas fer les de la llicenciatura, que no són les mateixes. En fi, mateix institut, mateix/a professor/a de pràctiques, mateixos alumnes... Què està passant, seguim sent una “maria”?

- Tenien raó, esperem pensar d’ací deu anys, quan siguem uns professors/es moderns que impartim les nostres classes en castellà, català i anglés. Si açò succeeix la coherència haurà triomfat però, estarà la societat preparada? Quants de nosaltres, com a europeus, treballarem a l’estranger? I si treballem fora, tindrem suficient amb aquest nivell d’anglés? Si no és així, quin sentit té exigir el B1 si és insuficient per a treballar?

Aquestes i moltes més preguntes podem fer-nos respecte al Màster, el nostre futur immediat si volem ser professors. Però bé, amb un poc de sort i molt d’esforç ho aconseguirem. O no...

13 comentaris:

Samuel López Carril ha dit...

Albert, me ha encantado la reflexión que has realizado en este post, coincido en muchas cosas contigo. Muy oportuna la expresión " Si aquell estiu va ser el del carnet de conduir, el del 2011 serà el de l’anglés per al Màster".

Un saludo, Samuel

sanvel ha dit...

Coincido totalmente con lo que dice Albert, creo que saber inglés, por lo menos, es algo importantísimo para todo el mundo, para saber desempeñarnos mal que mal en cualquier parte del mundo, pero que no tiene nada que ver para que sea un requisito fundamental para un Masters para ser profesor de Secundaria.

Creo que debería ser más importante centrarnos en aprender a organizarse, a saber dar una clase, a controlarla, a hablar frente a los alumnos día a día, saber mantener la dinámica del grupo, además, evidentemente, de los conocimientos de la propia materia. El inglés lo veo inservible para un profesor de secundaria, a la hora de enseñar (que no para su vida personal).

No quisiera ni imaginar de la polémica que se formaría en España si decidieran cambiar en los colegios públicos algunas asignaturas para que se dieran en inglés, porque muchos de los alumnos no están preparados para eso, con lo que saldrían muy perjudicados en esas asignaturas y no porque no sepan de la materia, sino porque no entenderían ni lo que dicen. Repito que saber inglés es algo muy importante, pero en España no es una lengua oficial, no deja de ser una 2da lengua (o 3ra en las Comunidades Autónomas con lengua propia).

Además, no sólo es el hecho de saber inglés para entrar en el Master, si alguien sabe otro idioma (Ruso, por ejemplo), perfectamente podrá ingresar al Master (ya que se exige un idioma extranjero, no el inglés concretamente), pero después su idioma no le servirá de nada por seguro a la hora de trabajar en un colegio público.

Para terminar, como dije anteriormente, saber idiomas es muy importante, pero como dice el muy sabio refranero español “no hay que mezclar churras con merinas”.

Santiago Velasco Magadán

Fernando Gómez ha dit...

¡Otra vez el eterno tema del máster! Bueno, espero que lo que escriba ahora sirva para aclarar algunas dudas que llevan cierto tiempo arrastrándose.

En primer lugar y, acercándome al primer punto que desarrollas, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SPEC), como todos los sindicatos que han protestado por la incorporación del plan Bolonia, no lleva tantos años como debería denunciando la inevitable catástrofe a la que está condenada la universidad del futuro. Si no recuerdo mal, el plan Bolonia de 1999 establecía la convergencia Europea en materia de educación que se tradujo, posteriormente, en la creación del Espacio Europeo de Educación Superior y que sentó sus bases en las directrices del pacto de Lisboa del año 2000. Por lo tanto, desde hace más de 10 años que la convergencia Europea es un hecho y, a los soplagaitas de los sindicatos, asociaciones estudiantiles y demás oportunistas, les pasó inadvertida hasta el año 2008 cuando la ANECA empezó a estructurar los estudios de grado y máster del sistema actual. No fue hasta entonces, 8 años después, cuando los estudiantes empezamos a organizarnos, hacer encierros, manifestaciones e incluso hubo gente que asaltó el rectorado.

Por otro lado, la implantación del máster de secundaria en la Universitat de València ha sido, cuanto menos, bochornosa. Por lo que respecta a nuestra especialidad, a día de hoy, se están repitiendo contenidos, no hay profesorado cualificado, no hay aulas suficientes y, por si fuera poco, se está impartiendo en la antigua escuela universitaria “Ausia March”, edificio del que se trasladaron los estudios de magisterio por las enormes deficiencias que tienen. Y podéis pensar ¿Pero eso no estaba pasando el año anterior? Si, es una situación muy parecida a la del año anterior y muy parecida a la del año que viene. Por cierto, muchos protestan en pasillos y corros varios pero no los recuerdo en actos como el boicot al acto de inauguración del nuevo edificio de magisterio del año pasado o las diferentes manifestaciones en la facultad de historia.

Por último y a modo de conclusión, decir que es cierto que esos requisitos, no nos los deberían pedir a nosotros, estudiantes del plan antiguo, para acceder a los estudios del máster, es más, ni siquiera deberíamos hacer el dichoso máster de educación pero esto pertenece a una batalla que perdimos hace ya muchos años y que no podemos volver a luchar.

Para una explicación más profunda de las reformas que oculta el máster os dejo este link:

http://www.youtube.com/watch?v=DewXJhbXo_U&feature=related

Anònim ha dit...

Hola!Pues sí, Fernando, yo también pienso que hacer el máster es una lucha perdida, pero no las condiciones pésimas en las que lo haremos. Si fuéramos 1000 estudiantes a protestar SERIAMENTE posiblemente se nos consideraría más.

Jordi ha dit...

Compartisc tot el que diu Albert en aquest post, però, afegiria una altre punt que no s'ha tractat i considere important en quant al valor del B1.
Del que vull parlar-vos es que Europa amb la incorporació del pla Bolonya ha volgut obrir les fronteres entre els estudiants i sobretot entre el professorat per a que qualsevol estigui capacitat per a poder donar classe amb una llengua que no li és pròpia, entre d'altres coses.
Una de les condicions per a que açò pugui produir-se és tenir el B1 d'anglès al igual que per a poder accedir al màster. Però aquest B1 no és vàlid com a títol oficial si no el fas per l'Escola Oficial d'Idiomes. Aleshores es converteix en un impediment més per a els estudiants que després de cinc anys de carrera universitària no tenen el dret d'accedir lliurement al màster d'educació. Es una incongruència total i absoluta que es demani un títol que no tinga valor en si mateix. I dic açò perquè duem estudiant els últims dos anys de la nostra carrera mullant-nos en la idea de que l'educació ha de ser moralment acceptable,tindre valor en si mateix i ser un aprenentatge significatiu per a l'alumnat. Ara, sols ens faltava que arribi la Unió Europea i ens tire al terra tot aquest plantejament que els alumnes havíem acceptat com a vàlid. I no estic en contra de l'anglès, al contrari, pense que es una llengua de futur si no ho és ja, però que ens obliguin a tindre uns requisits que no son més que un full acreditatiu d'un any de durada no ho vesc moralment acceptable. Vesc que la Universitat busca treure'ns diners als alumnes de la manera que sigui,i, sense tindre en compte si aquest tipus de títol son o no el millor per a nosaltres.
Per finalitzar, dir que tal volta sigui per culpa nostra, ja que no ens hem mobilitzat, però crec que no per això tinguem que ser marionetes obedients i reprimides, ja que la universitat està per a fer ments pensants, obertes i amb personalitat i decisió pròpia.

Jordi Sanjuán Vañó

Josep Segarra ha dit...

M'agradat molt la reflexió que has fet en aquest article Albert. La veritat és que ens han fet una gran jugada a la nostra generació, primer perqué ens han avisat massa tard de la necessitat de traure'ns el B1 d'anglés, ja que en aquests 5 anys de carrera practicament no ens han donat informació sobre aquest tema, i després, perqué jo per exemple no considere igual una persona que esta estudiant una enginyeria i vol ser professor, amb el nostre cas, el dels estudiants de la llicenciatura de ciències de l'activitat física i l'esport. Al igual que als que fan magisteri els donen el CAP, crec que també ens l'hauríen de donar a nosaltres, doncs tenim moltes assignatures relacionades en la docéncia i el món de la pedagogía. Trobe normal que a un enginyer de telecomunicacions li demanen la capacitació per a poder donar classes en un institut, ja que en la seua carrera no li han dont assignatures relacionades, però el nostre cas no el comprenc.

Després també m'agradaría comentar la dificultat d'accés a qualsevol centre d'idiomes per a poder preparar-te l'examen del B1, cosa de la qual també has parlat i molt bé. En el meu cas personal, no vaig poder entrar a l'escola oficial d'idiomes de València, ja que va per sorteig i tens una mínima opció d'entrar. Així que em vaig tindre que buscar la vida, i al final m'he pogut matricular al curs que dona la Universitat Catòlica de València, i ha sigut una verdadera sort que haja pogut entrar. Però estic segur que molta gent, i en sé de uns quants, que aquest any acabaràn la carrera i no podràn fer el màster en secundaria el proper any per culpa de no tindre el B1.

En fí, són tantes les coses que estàn mal fetes i tant incoherents en aquest país que no acabaríem mai.

JOSEP SEGARRA FERRERES

Unknown ha dit...

En primer lugar, me gusta poder hablar de este tema, porque creo que es el tema de la carrera en estos momentos, y por tanto del post extraigo algunas ideas y algunas dudas que me surgen despues de analizarlo que son las siguientes;

Primeramente, no se trata de quien fue o quien no fue a las manifestaciones, en mi caso yo fui porque tenía bien claro cual seria mi salida desde hace varios años despues de finalizar la carrera, y si, estuve en el rectorado y en la facultad de historia, mientras muchos de mis compañeros que ahora se quejan estaban en Eventos deportivos, pero el tema no es ese, cada uno es libre de manisfestarse o no, en función de su voluntad, el problema desde mi punto de vista surge porque tenemos a gente incompetente que piensa por nosotros y que nosotros cuando surgen elecciones al nivel que sea no le damos la más mínima importancia, el problema surge porque cuando tenemos un problema y no nos afecta miramos para otro lado, hasta que al final nos afecta y eso es lo que hay que modificar, asi como los señores que se les ocurrio implantar el Master de Educación Secundaria Obligatoria, porque no preguntaron que era más conveniente.
Por otra parte, a nivel de requisitos, se nos pide el B1, muy bien señores para ponernos a la altura de Europa, se nos pide el B1, ¿ustedes piensan que con un título podemos hablar y entender un idioma?, yo creo que no, asimismo se me pide el B1 para poder trabajar fuera de mi país (pienso que es esa la razón) sino no la entiendo, dejenme decidir por mi mismo si quiero trabajar fuera o no de mi país, y posteriormente ya me preocuparé yo que es lo más conveniente para mi.

Por orta parte, se nos piden unas prácticas de docencia que no son iguales que las de la carrera, señores no son iguales, ¿ En que se diferencian? expliquenmelo, porque no se cual es la diferencia, com decia mi compañero mismo tutor de prácticas en el instituto, mismo instituto, mismos alumnos... donde esta la diferencia, en el dinero que les aportamos a ustedes.

Finalmente, concluir con darle las gracias a Albert por el gran post que ha realizado, porque pienso que es un tema que esta intimamente ligado con la carrera, obvio, pero asimismo con la asignatura que acabamos de impartir, diseño curricular.

Victoria ha dit...

¡Hola!
En primer lloc, m’agradaria felicitar a Albert per aquest post tan oportú.
En segon lloc, voldria comentar-li a Josep una cosa. Llicenciatura en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. En cap moment s’entén que siguen uns estudis específics per a la docència en secundària d’EF, de fet, eixa no és més que una de les possibles vies entre les que tu pots escollir per treballar o especialitzar-te. I, en realitat, quan acabem som “aprendices de todo y maestrillos de na” i necessitem realitzar màsters i cursos per a ampliar i millorar la nostra formació. Per un altra banda, Magisteri d’Educació Física (especialitat que ja no existeix) és una carrera enfocada a l’ensenyament de l’EF a primària, és específica de l’educació i la docència. Si després de tres anys (ara quatre) tractant aquests temes s’haguera de fer un màster...què s’hauria donat durant la mateixa?
Jo he cursat Magisteri d’Educació Física, i et puc dir que hi ha moltes més assignatures de docència que a la nostra carrera. I si alguna cosa vaig trobar a faltar, varen ser més matèries relacionades am l’EF.
Però el que més clar tinc és que on més s’aprén és al pràcticum i el que sí que necessitem són més pràcticums i no sols a l’últim curs. No vull dir amb tot açò que el Màster siga la solució a totes les carències del nostre sistema, ni molt menys. Ni vull justificar les pràctiques del Màster, però ja que les hem de fer, almenys que ens aprofiten per alguna cosa.

Pepe Pons ha dit...

Totalmente de acuerdo con los compañeros que han comentado el post. En primer lugar decir que el saber inglés es importantísimo para poderte desenvolver en cualquier parte del mundo, además de ser un plus para poder trabajar en el extranjero, pero no creo que sea necesario como requisito fundamental para el master de profesor de secundaria. Si así lo fuera se obligaría a todo el mundo a tener el nivel B1 de inglés y no sería valido el equivalente del francés o italiano, por lo que no se busca en un futuro impartir la clase en inglés y entonces creo que no tiene ningún fundamento.

En segundo lugar con respecto a las prácticas, es cierto que es el momento en el que más se pone en práctica lo aprendido, que debería haber más periodos a lo largo de la licenciatura (ahora grado) para asentar conocimientos y poder especializarse en un ámbito o simplemente probar otros para elegir tu futuro; pero si ya lo has hecho con la elección del master y ya has realizado las prácticas en un ámbito en el que te gustaría especializarte, ¿por qué repetirlas y retrasar tu salida al mundo laboral, si se te presuponen unos conocimientos que llevados a la práctica han sido valorados como aptos?.

Como conclusión como apunta Albert de forma más que acertada “Si aquell estiu va ser el del carnet de conduir, el del 2011 serà el de l’anglés per al Màster…”

Unknown ha dit...

Parte 1/2

Estoy de acuerdo con todas las opiniones de mis compañeros y creo que este post es muy acertado después de como están funcionando las cosas.
Nosotros, que pertenecemos al Plan del 1999 tenemos que realizar una Licenciatura de cinco años mientras que los que entraron con Bolonia, hacen un año menos. ¿Eso quiere decir que se pueden impartir prácticamente los mismo contenidos en cinco años que en cuatro? Si es así, o eso es lo que se cree ahora, ¿Por qué con anterioridad no se redujo el número de cursos para realizar la Licenciatura? Además de los cinco cursos, cuando ya hemos acabado se nos dice que tenemos que realizar un Máster que nos capacite para poder dar clases en secundaria y que, de momento, durará un año pero que puede cambiar a dos...

Sumemos entonces: 5 + 1 = 6 // 4 + 1 = 5.
5 + 2 = 7 // 4 + 2 = 6.

Sea como sea, salimos perdiendo con respecto a las promociones que estén o vayan a cursar la Licenciatura con el Plan de Bolonia.

Si hablamos de los requisitos, a mi personalmente no me afectan ya que como me gustan los idiomas cuando estaba en segundo de carrera me matriculé en la E.O.I. y obtuve el B1. Esto no quita que no me parezca correcto que hayan dejado tan poco margen para poder obtener todos los requisitos necesarios.

Unknown ha dit...

Parte 2/2

A modo de informar a mis compañeros por si el año que viene quieren sacarse el B1 os diré que entrar en la EOI en Inglés presencial es como jugar a la lotería y que te toque, puede pasar pero lo más normal es que no ocurra. Cierto es que la EOI este curso pasado abrió otras escuelas, como por ejemplo en Alboraya en las que también se puede cursar, pero el acceso sigue siendo muy difícil. Si de verdad quereis matricularos mi recomendación es que os matriculeis por That's English. El That's English es un programa de Inglés a distancia que capacita del mismo título que el presencial pero a distancia. Sólo se ha de ir a clase, si no recuerdo mal, un día,dos horas a la semana. Las clases son como tutorias en grupo, pero no son presenciales y se utilizan para corregir actividades pero sobre todo para mejorar la fluidez verbal. Se realizan tres pruebas escritas y dos orales a lo largo del curso, en las que si vas aprobando no se hace demasiado pesado. Para acceder a este programa se ha de hacer una prueba V.I.A. ( Valoración Inicial del Alumno) en la que si se tiene más o menos buen nivel se puede acceder hasta segundo de intermedio. Este curso es el que equivale al B1, así que, si a final de curso aprobais os lo acreditarán.

Con esto, solo quiero dar una alternativa a todos aquellos que estén interesados en la realización del Máster. Para más información, os dejo el link de la página:
http://www.thatsenglish.com/es/ique-es-thats-english

Si tenéis alguna duda sobre el That's English, escribid en el post y si puedo, os la solucionaré.

Sandra Roig Castellar.

Laura Contelles Benlloch ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Laura Contelles Benlloch ha dit...

En primer lloc, felicitar a Albert per el post, trobe que és un tema prou encertat per al moment que ens trobem.

Quan pense amb el Màster , també em venen al cap un cabàs de dubtes. Jo no tenia molt clar cap on tirar, és a dir, si fer docència, rendiment... etc. Però em trobe amb que, tire cap on tire no em sent preparada, com a dit Victòria “aprendices de todo y maestrillos de na” i menys per a la docència que fins que no hem arribat a cinquè curs no me n’he adonat de tot el que em queda per aprendre i per treballar si vull ser una bona professora.

En quan a l'anglès, pense que no és condicionant per a ser millor o pitjor mestre, però ja que el demanen no ve mal aprendre’l, a mi m’agraden els idiomes, per tant, no em suposa maldecap aprendre l’anglès. Per si algú vol informació, jo estic apuntada al CAL, (Centre d’Autoaprenentatge de Llengües) és gratis, per a estudiants de la UV, t’ofereix molts recursos per aprendre pel teu compte, sense horaris i amb mestres que et poden fer correccions.

4 de gener de 2011 13:20