dilluns, 24 de desembre del 2012

Activitat física, música i esport

“La música és per a l’ànima, lo que la gimnàstica per al cos” (Plató) 

Per Pau Perelló Pinazo
estudiant de Metodologia de l’ensenyança de l’AF i l’Esport

Des de ben menut, he viscut envoltat d’un entorn molt valuós, musicalment parlant. Molts membres de la meua família, sobretot per la part materna; han passat per estudis de llenguatge musical i toquen algun instrument en bandes de música diverses. Jo no vaig ser excepció i també vaig passar molts anys de la meua infància convivint amb el solfeig i l’estudi musical. Tinc necessitat de música, d’escoltar-la a casa, al carrer, d’interpretar una partitura, etc. Sóc un addicte a ella, com també ho soc de l’esport, de practicar-ho, de veure’l, d’entendre-ho. Per això hem vaig decantar per aquesta carrera. Podria dir que dos dels pilars necessaris a la meua vida són aquests: La música i l’activitat física i/o l’esport.

Reflexionant sobre açò, m’ha vingut al cap la idea de que existeix una vinculació molt gran sobre aquets dos pilars personals, i cada vegada que hi pense més, major relació trobe. La música i l’esport, són conceptes que, a simple vista, ens resulta difícil d’entendre que puguen estar situats en un mateix sentit, però al començar a pensar un poc més, no ens resulta complicat veure-hi algunes connexions

(Foto: Blog de Fundación INTEGRAR)

En primer lloc i realitzant un anàlisi general; moltes activitats físiques venen regides per una música concreta que ens va a marcar un ritme, o bé per a fer coreografies com pot passar en modalitats del ball esportiu, gimnàstica, patinatge, entre altres; o també per a ajudar a un tècnic a controlar el ritme d’execució en sessions d’aeròbic, aquagym, spinning, entre altres. Trobem la música i tota la quantitat d’estils que ofereix com a element facilitador o inclòs com a element central a partir del qual es va a desenvolupar una coreografia amb diferents tècniques a realitzar. Ací és molt important l’estil de música que elegim, que ens marcarà, sense necessitat de controlar contínuament als practicants; quin serà el ritme, la intensitat i, fins i tot, el volum d’una sessió.

Si seguim en aquesta reflexió vegem, també, la necessitat que té un corredor de conviure amb un aparell reproductor mp3 i els seus auriculars quan entrena pel parc, convertint-se quasi en una ferramenta necessària al seu equipament de running. El mateix ocorre a un gimnàs de musculació. I no és gens descabellat pensar que, molt probablement, la música millorarà el seu rendiment, donant eixa resistència extra per suportar 3 km més de carrera o eixa força extra per fer 3 repeticions més de press banca. Vegem que la música també és un element que pot millorar el rendiment, un aspecte molt perseguit en qualsevol àmbit esportiu.

Continuant en aquesta anàlisi, cada vegada més, ens acostumem a veure als vestuaris o als autobusos de qualsevol equip d’un esport col·lectiu, a un membre de la plantilla encarregat d’animar i motivar al conjunt utilitzant la música com a ferramenta per a alliberar tensions i pressió abans d’un esdeveniment important. Molt famosos han estat cassos com el del Barça de Guardiola i la cançó del grup Coldplay “Viva la Vida” o la tradició de seleccions com la Brasilera de convertir cada viatge en autobús en un espectacle rítmic o la dansa de guerra que interpreten els All Blacks abans d’un partit, que aconsegueix intimidar al rival:


Per tant, la música ajuda a relaxar i alliberar la pressió a la que moltes vegades estan sotmesos els esportistes, sobretot els d’alt rendiment. A més, és un element motivador i en ocasions intimidador, tractant de buscar, ja abans de començar, una superioritat mental i inclòs física respecte al rival.

En conclusió, amb aquesta reflexió personal que he volgut compartir, totalment criticable o debatible, he tractat de lligar dos de les meues aficions més importants i de buscar una aplicació de la música dins del fantàstic àmbit al que ens volem dedicar. Crec que si es té coneixement sobre l’aplicació de la música a l’àmbit esportiu, per què no aplicar-la i utilitzar-la en un futur com a ferramenta? Recordem que és útil per marcar el ritme d’execució, per a alliberar pressió i motivar al esportista abans d’una competició i, degut a açò, per a millorar el rendiment d’aquest i si s’investiga més, pot ser, per a noves utilitats que desconeixem. Crec que el lligam és clar.

Pot resultar-vos interessant aquest article de referència, que dóna suport a aquesta idea d’aportació psicològica de la música dins de l’àmbit esportiu:
- Leyes Yanguas, Javier (2006). Influencia de la música en el rendimiento deportivo . Apunts. Medicina de l’Esport. 41(152):155–65.

8 comentaris:

Diego Espinosa ha dit...

M’he parat a llegir este post per què m’ha cridat molt l’atenció, i és que jo també sóc músic des de ben menut i quan la música em falta és com si no fora persona.
M’agraden tots tipus d’estils, des de la música clàssica i passant pels múltiples generes musicals que puguen haver-hi.
Per a mi la música i l’esport són complementaris com bé ha dit Pau al post, i és que sincerament a mi em motiva més fer esport amb bona música i m’ajuda a entregar-me més, a resistir més, a donar més de mi mateix, en fi que m’ajuda a gaudir més de l’esport.
Sempre hem relacionat la música amb l’alt rendiment com bé ha dit Pau amb la cançó de Coldplay “viva la vida” utilitzada per l’ex-entrenador Pep Guardiola al F.C. Barcelona. Però vaig a deixar una pregunta a l’aire...
Algú s’ha parat a pensar que tot l’efecte que té la música vinculada amb l’esport amb la gent jove/adulta podria també ser utilitzada per als més menuts?? Com bé ha dit Pau i també des de la meua pròpia experiència des de ben menuts hem tingut la música a l’ordre del dia però que jo recorde mai vaig tindre l’oportunitat (quan era menut) de gaudir-los juntament.
Podria ser un bon mètode d’ensenyança de l’Educació física, podria ser un mètode per a estimular al xiquet des de xicotets...
Tal volta aquesta reflexió val per a que algú ho pose en pràctica, de ben segur que si tinc l’oportunitat jo ho faré.

Jaime Hidalgo ha dit...

Al igual que tu Pau, a mi també m'agrada molt la música, i encara que mai no he sigut músic, sempre estic escoltant música i la porte a tots els jocs on vaig. Tampoc m'havia adonat massa de com de relacionada està la música amb el món de l'esport. Es obvi que en activitats rítmiques com gimnàstica, natació sincronitzada, patinatge... la música ha d'estar present per a seguir el ritme de la coreografia. Més enllà, el que m'ha cridat l'atenció ha sigut que la música és un element motivant molt fort: classes de spinning en les que la música motiva a pujar la intensitat, música en un pavelló durant l'escalfament anterior a un partir de bàsquet o handbol... Inclús un himne (ja sigui d'una nació o d'un equip), que també continua siguen música, pot actuar com a element motivador i unió dels aficionats de l'equip, per allò que representa. En alguns casos es torna molt important, com els espectacles del descans de la final de la SuperBowl, la competició de futbol americà de EEUU, i cada any es competeix per aconseguir el millor espectacle de tots els temps.

L'article que menciones, "Leyes Yanguas, Javier (2006). Influencia de la música en el rendimiento deportivo . Apunts. Medicina de l’Esport. 41(152):155–65", atribueix a la música beneficis mèdics tal com la reducció de l’estrès o la fatiga, i beneficis en el camp de l'activitat física com que minimitza la sensació de fatiga, ajuda a la concentració al apartar els possibles estímuls externs, el ja conegut efecte motivador, ajuda a l'aprenentatge... En especial em crida l'atenció aquesta última característica, que a més té relació amb allò que diu el company Diego en el seu comentari: "Podria ser un bon mètode d’ensenyança de l’Educació física, podria ser un mètode per a estimular al xiquet des de xicotets...". Doncs bé, jo crec que la música està ben present en el jocs d'activitat física dels xiquets. Qualsevol monitor de temps lliure que haja d'entretenir a un grup de xiquets, els prepara jocs on hi ha que ballar segons la música, desplaçar-se i aturar-se, fer diferents accions, cantar mentre es salta la corda... En la meua opinió, i tal com proposa Diego, la música és un element motivant important per a que els xiquets realitzen activitat física, centrada majorment en jocs d’oci, i ha d’aprofitar-se molt.

Destacar de nou la potència de la música com a element motivant. En l’article citat, també es parla d’estudis on els subjectes que escoltaven música realitzaven millors les accions, aguantaven més, es sentien més preparats... en definitiva, estaven més motivats que els que no hi escoltaven. La motivació que Pep Guardiola creava en els seus jugadors fent-los escoltar una cançó (encara que també amb estímuls visuals com vídeos) em pareix l’exemple perfecte de que és un factor que incrementa el rendiment i la predisposició, i pense que deu ser utilitzat per tot el que puga, en tots els àmbits.

Per finalitzar, l’explicació que jo done a que la música tinga tals efectes en el món de l’esport, és que per a mi els esportistes son guerrers, en especials els d’esports d’invasió o de lluita. Els esports es crearen com un medi per a mantenir la forma física en els períodes de pau (a més que després va servir com a entreteniment també). Els jugadors eren guerrers, i els objectius dels jocs s’assimilaven tàcticament a una guerra en la que s’enfronten dos equips. Així doncs, igual que els guerrers es motiven per a la guerra mitjançant tambors y trompetes, existeix una relació tan pròxima, que els esportistes també es veuen motivats mitjançant aquest estímul auditiu. Altra vegada mencione com a argument a Pep Guardiola i el seu vídeo motivador de Gladiator (escenes de guerra i lluita, heroiques), o la “haka”, eixe ball de guerra de la selecció de New Zealand de rugby que ha posat Pau en el seu post, que els serveix per a motivar-los, com els guerrers que són.

Jesús Prieto ha dit...

He decidit comentar en aquest post perquè el tema a tractar es prou actual i combina dos temes que a la majoria de la gent, i més concretament del món de l'esport, ens agrada.

Primerament he de dir que tant el post com els comentaris dels companys m’han fet recordar un llibre de filosofia que vaig llegir fa dos anys. El llibre es “La República” de Plató. Quan els meus companys han dit la relació que tenia l’esport en el passat amb la guerra, i que la música estava sempre present als camps de batalla, ha segut impossible no relacionar-ho amb un xicotet fragment d’aquest llibre en el qual, ja en aquella època, Plató pensava que per a la educació dels guardians de la ciutat estat, les matèries més importants eren la gimnàstica i la música. La primera servia per a la salut corporal i el benestar físic, mentre que la música, ajudava a mantindre el control del ànima, fet que en aquesta classe (els guardians) es essencial segons Plató, ja que en ells domina la part irascible del ànima, es a dir, els sentiments i les passions, i necessiten controlar els desitjos de la seua ànima més que altres classes.

Seguint amb història, com ja he dit, era molt habitual veure en un camp de batalla instruments greus com cornetes, trompetes, tambors ... que marcaven el ritme de marxa dels soldats, i que en la batalla intimidaven al seu adversari. Com han comentat els companys, la haka dels “All blacks” de rugbi, serveix per intimidar al contrincant, i es el nom que reben les dances Maoris de Nova Zelanda .

A part de tot açò, la música també es pot utilitzar com a forma de motivar a la gent, per exemple en una classe de spinning o altres tipus d’esports com l’aeròbic, en els quals impera un manament directe, i la música pot ajudar a incrementar la sincronització i el ritme que porta el professor i que els alumnes han de seguir.

Per a mi personalment, quan vaig realitzar l’assignatura d’expressió corporal hem va sorprendre que mitjançant la música, cada cos i cada persona interpretava uns moviments diferents i transmetia unes emocions personals i la seua manera d’entendre la música a través de l’expressió del seu cos. Es un clar exemple de la relació que hi ha entre l’esport i la música.
En general opine que hi ha moltes formes de relacionar la música amb l’esport, y que encara queden moltes més aplicacions de la mateixa que desconeixem, al igual que més informació científica.

Fernández, Galiano, M. et al. (2008). la República Platón. España, Alianza Editorial. (349-456). Madrid. ISBN: 978-84-206-3673-3.

Unknown ha dit...

Deporte y Música. Música y Deporte. La verdad es que no concibo el deporte sin la música. Creo que en cualquier deporte hoy en día se utiliza música de un modo u otro.

Desde mi punto de vista, este post ha sido muy acertado por parte de nuestro compañero Pau, ya que une dos cosas muy actuales y que forman parte de nuestras vidas.
Desde hace bastante tiempo, la música está muy ligada al deporte en sí, ya que la podemos observar en prácticamente todos los deportes. ¿Quién no ha escuchado música en los calentamientos de los partidos de fútbol? ¿Y en los de baloncesto? ¿En qué deporte no ponen música al descanso de sus participantes? ¿Qué jugador no escucha música antes de los partidos? ¿Y en el vestuario? ¿Qué persona que sale a correr no lleva consigo música?
Ya no sólo es el hecho de que la música forme parte de una pequeña parte del jugador, sino que en ocasiones la música es casi tan importante en ese deporte como el propio participante.

Quería resaltar en el post cuando dice que la música sirve para liberar el estrés al que en ocasiones están sometidos los deportistas. Personalmente, yo he tenido la vivencia de la presión deportiva y me parece muy acertado lo que se ha dicho, ya que mi momento preferido era antes de saltar al campo, cuando estaba en el vestuario con mi música y con los ojos cerrados, simplemente sintiendo la música y concentrándome en lo que esa letra me quería transmitir.

Otro aspecto que me gustaría resaltar es el hecho de que la música tenga un poder motivante sobre el deportista. En muchas ocasiones, y hablo siempre desde la experiencia personal, he llegado al sitio donde tenía que competir y no tenía ninguna motivación hacía ese partido o competición, hasta que llegas al vestuario y te pones la música y empiezas a motivarte hasta que al final sales al terreno de juego y pasas por encima a tus rivales, deportivamente hablando.

Por último, decir que yo no entiendo el deporte sin la música, ya que en cualquier actividad físico-deportiva tiene que estar presente la música de un modo u otro, de lo contrario me falta algo.

Unknown ha dit...

Como dice nuestro compañero la música esta muy ligada a los deportistas.
Tal y conforme dice Javier Yanguas en el articulo “influencia de la musica en el rendimiento deportivo de la página de internet apunts, la música forma parte de la preparación del atleta, forma parte de un sector muy importante en la actividad física como es la mente. Si, la mente es parte fundamental de nuestra actividad física, es aquella parte del cuerpo que puede hacer fallar un penalti en el minuto 90 en una final de futbol, es aquella que puede jugarte una mala pasada durante un partido de tenis y pasar de ir ganando a perderlo.
Una forma de motivar la mente es mediante la música. Nuestro compañero ha puesto en el post que Pep Guardiola ponía, cuando era entrenador del Barcelona, música para motivar a sus jugadores, otros entrenadores utilizan vídeos en los que ponen fotos de la familia del jugador, vídeos de sus amigos dándole ánimo y fotos recordando el esfuerzo que ha tenido que realizar para llegar a donde está ahora.
Pienso que como dice nuestro amigo, la música está muy ligada a la práctica deportiva, que es verdad que la mayoría de atletas necesitan de esta para poder afrontar la situación de estrés, otros para relajarse o como bien está en el post para intimidar como los jugadores de rugby de Nueva Zelanda.

Juan Luis Navarro ha dit...


Como ya ha comentado Pau, y mis compañeros, la música es un apartado muy importante para los deportistas, dan ese plus de motivación y de confianza que puede marcar la diferencia en muchas ocasiones.
Según Javier Yanguas Leyes en su artículo de revisión “Influencia de la música en el rendimiento deportivo” cuenta que:
“Varios trabajos abogan por la importancia del ritmo de la música para aumentar el rendimiento deportivo, dado que parece existir una predisposición innata en el hombre a sincronizar movimientos, con lo que, ayudados por un ritmo musical alto (> 100 bpm), los actos motores serían más eficientes y, en consecuencia, podría mejorarse el rendimiento físico.”
Aparte del rendimiento motor, la música también puede ayudar en el apartado psicológico, como nos cuenta el artículo de revisión nombrado anteriormente:
“Prácticamente la totalidad de los estudios coinciden en la capacidad de la música para disuadir estímulos externos y focalizar la atención del sujeto en la tarea física que está ejecutando, a la vez que minimiza la sensación de fatiga que acompaña al ejercicio. También se relata la importancia de que la música suscite una vivencia extra musical y una asociación deportiva por parte del individuo y no necesariamente debiera tratarse de una música “conocida” por el deportista”

En el ejemplo que nos ha puesto nuestro compañero, al ver la haka maorí de los Neo zelandeses me asombra y me pongo en la piel de los jugadores que tienen enfrente pensando que les puede venir encima, a parte del poder intimidatorio, la música y el ritmo de este baile causa una concentración espectaculares, solo hay que ver sus ojos, están totalmente metidos en su trabajo y objetivo.
Existen canciones míticas a mi parecer que se relacionan constantemente con el deporte que han dejado huella en la sociedad, en películas como la de rocky con "Eye of the tiger" es un clásico en todos los pabellones antes de comenzar cualquier competición, o carros de fuego con "Vangelis" casi ya un himno de los juegos olímpicos, También e como la canción de clausura de una competición como: we are the champions de Queen, canción que todo deportista le gustaría escuchar y cantar al final de una competición.
En definitiva como ya han comentado mis compañeros, la música y el deporte están íntimamente relacionados, creo que el deporte necesita a la música y la música necesita al deporte.

Referencia bibliográfica:
- Javier Yanguas Leyes
"Influencia de la música en el rendimiento deportivo".
Apunts. Medicina de l'Esport, Volume 41, Issue 152, 2006, Pages 155–165

Juan Luis Navarro

Unknown ha dit...

Me ha llamado mucho la atención la temática de este post, ya que es algo novedoso y podemos opinar sobre dos aspectos, como son el deporte y la música que gustan y llaman la atención a la mayoría de la población. Me gustaría contar mi experiencia personal que he tenido en el mundo de la música. A mí siempre me ha gustado la música, y empece a estudiar música cuando era pequeño realizando los 5 primeros años de grado elemental. Posteriormente, decidí continuar mis estudios en el conservatorio para realizar el grado medio, lo cual me costó muchísimo, porque entonces tenía que llevar encima los estudios del colegio e instituto posteriormente, los estudios musicales, y por supuesto el deporte, en mi caso la pilota valenciana. Con alguna dificultad que otra terminé el grado medio consiguiendo buenos resultados académicos y también deportivos, pero veía que todo a la vez no podía ser y tuve que decidir no seguir con los estudios musicales, ya que me gustaba mucho más el deporte, y sobretodo, jugar a pilota valenciana, por lo cual, vi oportuno realizar esta carrera, ya que es lo que más me gusta.

Para mí, la música es algo que me activa y me da energía, y en el aspecto deportivo puede llegar a ser muy motivadora, por eso pienso que existe una gran relación entre la música y el deporte. Como ya sabemos, hay varios deportes que están formados por el ritmo de la música, como por ejemplo natación sincronizada, patinaje artístico, gimnasia rítmica y otras actividades deportivas como pueden ser aeróbic, spinning, aquaerobic, etc. En el caso deportivo, la elección de la música determina el estilo y el carácter de la ejecución del ejercicio, ya que por ejemplo si buscas ejercicios de relajación no vas a utilizar la misma música que para dar una clase de spinning, ya que una busca relajar y la otra busca activar y motivar. Cada vez vemos que los acontecimientos deportivos están mas enriquecidos de música ya que se buscan himnos para dichos acontecimientos (como por ejemplo, el himno del mundial de fútbol), se usa en los descansos de algunos deportes para animar a la gente, en los tiempos muertos, en ceremonias de inauguración, en ceremonias de clausura, en fin, hace que los espectadores se diviertan y pasen un tiempo más ameno, y hay que decir que sin ella, todo quedaría como más apagado, aburrido, soso... sobretodo para el espectador.

En cuanto a la música y el rendimiento del deporte he leído un estudio que se publicó en el periódico de El País que habla sobre que la música puede aumentar el rendimiento del deportista hasta un 15%, pero no escuchando cualquier tipo de música, ya que afirma que las mejores canciones para la realización de ejercicio moderado a intenso, tienen un tempo de entre 120 a 140 pulsos por minuto, conocidos en la música clásica como Allegro y Vivace. También se tiene en cuenta las diferentes preferencias musicales sobretodo en cuanto a las diferentes generaciones. Este estudio lo presentan los psicólogos Costas Karageorghis y Peter Terry, que han escrito el libro 'Inside Sport Psychology', en cuyas páginas se asegura que aquellos atletas que escuchan música mientras practican deporte pueden llegar a experimentar una mejora en el rendimiento.

En conclusión, vemos que la relación que hay entre música y deporte es significativa, llegando a que haya algún estudio, como el citado anteriormente, que demuestra que escuchando la música apropiada mientras se práctica deporte puede haber un aumento del rendimiento, y que ésta también puede servir como mentalizadora y motivadora antes de afrontar una competición.

Referencias bibliográficas:

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2008/10/02/actualidad/1222898401_850215.html

Unknown ha dit...

Un post realmente interesante Pau, no por el hecho de que has mezclado tus dos aficiones y has podido comprobar la relación existente entre ambas sino que nos has ofrecido una herramienta muy interesante a nosotros, que seremos en un futuro educadores de la actividad física.

La música puede ser utilizada para crear sentimientos y otras emociones, es capaz tanto de relajar e inhibir como de excitar o activar el organismo (Rodrigo, 1999), como tú bien dices sobre la motivación. La música y el movimiento están estrechamente ligados, ya que tienen un origen en común que es la necesidad de expresión, como bien explica Jesús Prieto en su comentario, en nuestra carrera precisamente hay una asignatura que se denomina Expresión Corporal. En el campo de la Educación Física, la música y el ritmo tienen muchas posibilidades, puede ser un elemento de trabajo muy útil, pero el concepto de lenguaje musical no se debe ver exclusivamente como apoyo directo, sino que se integre de forma integra en el programa de contenidos de la asignatura
Creo que el empleo de la música en las clases de Educación Física, y en otros ámbitos como en los deportes como expones tú en el rugby o fútbol, puede favorecer muchos aspectos. Me quiero centrar en nuestro futuro como educador, y puedo decir que la música puede favorecer el desarrollo de diferentes capacidades del niño, tú hablas de marcar los tiempos, es decir, utilizarla de apoyo, pero creo que puede ir mucho más allá, desarrollando capacidades como el análisis, expresión, y sobre todo la imaginación y la creatividad, sobre esta idea trabajaron Leiva y Mates (1998). A este tipo de educación, Bermell (1996) la denomina Psicofuncional, en la que el movimiento junto con la música son los ejes principales que permiten estimular, desarrollar y modificar diferentes conductas en los niños.

Me parece muy básico pensar, aunque estoy totalmente de acuerdo, en que la música sirve para motivar y como apoyo educativo a los profesores, como tú has expuesto en ciertas actividades con un claro componente de mando directo (yo marco el ritmo que debéis seguir y utilizo la música para hacerlo “mas ameno”).

Diversos autores como Patton (1992), Ferguson (1994) y otros, realizaron investigaciones en relación con los beneficios a nivel orgánico que ofrecía realizar una clase con música y encontraron resultados realmente sorprendentes más allá de la motivación. Vieron que la actividad electroencefalográfica, pulsaciones, presión sanguínea sufrían mejoras. Así que deberíamos aprovechar estos efectos para mejorar el aprendizaje y además obtengan unos beneficios directamente. Si escuchar música y utilizarla como medio puede alterar funciones orgánicas, debíamos de tenerla en cuenta a la hora de preparar nuestros programas educativos para mejorar la motivación, creatividad, imaginación, y aumentar el placer de los alumnos por la actividad física.

En el estudio realizado por García Parra et al (2004) demuestran que los profesores de educación física no utilizan la música en sus clases, vieron que la mayoría la utilizaban en casos puntuales, y estos eran precisamente para relajación o meditación, únicamente 1 profesor de toda la muestra de 140 sujetos admitió que la utilizaba siempre o a menudo , en mi opinión, esta relación que has podido observar puede ser una herramienta muy interesante en nuestras futuras clases, de forma que sean más enriquecedoras y completas que las tradicionales de “10 vueltas al campo corriendo” o “hoy toca balonmano”.


García Parra, M. M., Ureña Villanueva, F., & Antúnez Medina, A. (2004). Utilización de la música en Educación Física: principales problemas. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte. vol. 4 (16) pp. 286-296