dissabte, 8 de gener del 2011

Als qui dubten

Per Paula Roig Baides,
estudiant de Disseny curricular de l'EF


Fa escassament dues setmanes, la marca esportiva que més diners mou a tot el món llença aquest anunci acompanyat d’una cançó de Isaac Albéniz titulada “Asturias”. El lema: “Brilla, ilumina tu país”. Jo, asseguda al sofà de casa me’l trobe per casualitat dies després de la incertesa creada per l’operació Galgo. La reacció: pels de punta i satisfacció. I no pel patriotisme, no! Per callar boques, per sentir-me un poc alleujada, encara que fos en el més profund dels meus pensaments. És que tot el món anava a parlar ara de la mentida que empapera l’esport? Que parlen dels triomfs, de les victòries, de l’esforç, el sacrifici, la dedicació, l’afany de satisfacció, dels valors i del moviment cultural i social que aquest comporta en tots els seus àmbits.

I és que el concepte “educació física” no és monolític ni inamovible; pel contrari, està subjecte a canvis permanents donada la seua influència com a fenomen distintiu del món i de la cultura contemporània. En ell estan implícits encara que de forma no intencional idees, valors, institucions, tècniques, productes... i deguem plantejar-nos si d’alguna manera som nosaltres i la societat en general els que portem a l’error i la confusió.

Tot el món sap i ha estat partícip de que durant l’escolarització la major part del currículum de l’Educació Física es basa en l’esport. I deuríem plantejar-nos si els complexes esportius, les estructures federatives i els plantejaments que es venen emprant, no són massa agressius per donar sentit educatiu a l’esport en l’edat escolar.

En la meua opinió, el problema radica clarament en la formació d’aquells que s’encarreguen d’educar mitjançant l’esport, i no en l’esport en si mateix. Doncs, s’ha de tenir en compte que les persones encarregades d’educar i ensenyar mitjançant l’assignatura d’educació física són majoritàriament esportistes i “amants” de l’esport de competició, i no educadors i entesos en ètica i moralitat. En primer lloc, queda clar a l’oferta curricular que no se’ns mostren moltes portes ni vies per les quals encaminar-nos a l’educació, i en canvi, el 80 o 90% dels llicenciats de cada promoció acabaran en una escola, institut o centre esportiu com a educadors. Sincerament, jo no em sent preparada. Si hagués de dedicar-me a educar, necessitaria més formació, mitjos i coneixements sobre com i què ensenyar, i per què educar. I en segon lloc, afirmar que la meua orientació continua sent la mateixa que el primer dia. Jo vaig entrar a aquesta carrera pel meu amor incondicional a l’esport i n’estic segura que la majoria dels meus companys també, i ara aquesta motivació continua latent en mi. Per això, encara avui i a pocs mesos de ser llicenciada en educació física, sóc completament incapaç de parlar d’Educació Física i no pensar en l’esport.

Avui en dia un xiquet no vol fer esport per divertir-se, sentir-se sà, actiu o socialitzar-se, (encara que en alguns casos va lligat, això si, al principi) vol jugar a futbol per ser Cristiano; no vol jugar a tennis per augmentar la seua coordinació, vol jugar a tennis per ser Rafa Nadal; no vol fer atletisme per trobar-se sà , vol ser Usain Bolt; no vol nedar per prevenir problemes d’esquena, vol se Michael Phelps; i així en tots els esports. S’ha perdut el sentit educatiu en tots els aspectes, i això és quelcom en el que s’ha de treballar, però des de dins, en un canvi profund a tots els nivells. I no per això s’han de desprestigiar tot els aspectes positius i valuosos que comporta l’esport i els triomfs dels esportistes als que admirem. A mi se’m va fer un nus a la panxa a l’últim punt del Roland Garros amb Nadal, em vaig alçar de la cadira quan Nuria Fernández va passar la línea als europeus de Barcelona, tremolava amb cada cistella de Navarro a l’Euroleague, i em van brotar les llàgrimes amb el gol d’Iniesta al Soccer City de Sudàfrica. Això per a mi, és molt important, a l’igual que l’educació mitjançant lo físic; no obstant això, crec que encara no es sap ben bé com utilitzar i unificar-ho.

9 comentaris:

Ador ha dit...

En primer lloc, m'agradaria felicitar la meua companya Paula, per la realització d'aquest post tan interesant. Hi ha que vore quina de gran ha sigut la magnitud en que el dopatge i "l'operació galgo" ha repercutit en la imtage de l'esport, i més concretament, l'esport espanyol. Tres esportistes d'èlit...no!..tres icons esportius i espanyols mundialment reconeguts per les gestes esportives aconseguides graben aquest spot publicitari de la marca esportiva més important i més rica de tot el món. I tot per "netejar" una imatge de l'esport espanyol tacada pel dopatge i per l'engany. Que no tindria més mèrit aconseguir allò que vols d'una forma neta i meritòria? Aconseguir-ho mitjaçant l'esforç i la superació, la disciplina i la constancia, i sempre respectant aquells valors morals i ètics relacionats amb l'esport. O que pasa que aquests valors ja no estan relacionats amb l'esport?.
Com a mera anècdota, jo sóc tenista (no se si em podria considerar així)...o almenys practique i ensenye el tenis tots les setmanes, i he crescut tenint com a "herois" a Corretja o Costa, també veient com Rafa Nadal creixia i anava millorant ràpidament. Aquests esportistes han estat vinculats a valors esportius com ara la constància, la humiltat,la superació...
Tots aquests valors són en els que jo m'he criat, i els que avuí en dia ensenye i transmitisc a les meues classes.
Així doncs, i veient la importancia que se li dona a la consecució de èxits esportius, de la forma que siga necessària, em plantege jo...ensenye jo correctament als meus alumnes el que significa l'esport? o millor dit, sabent que ells aspiren a convertir-se en el següent Rafa Nadal, els estic portant per el bon camí?
La meua resposta es que si, i amb rotunditat, i per què alguns esportistes hagen fet trampes i hagen jugat amb les il·lusions de les demès persones, no canvirarà res la meua postura ni la de moltíssimes persones i esportistes relacionades amb el "fair play" i l'esportivitat.

Brilla, ilumina tu país.
Enhorabona Paula.

José Manuel Benavente ha dit...

Me ha sorprendido mucho el post de Paula porque me resulta totalmente sincero, y expresa su opinión de una forma muy sensible y viva. Me ha gustado leerlo.
Es cierto que la operación Galgo ha manchado mucho la imagen del deporte español, pero choca mucho más cuando tan solo hace unos meses se magnificaba el deporte español con la cima de ganar el mundial de fútbol. ¿Qué ha pasado? ¿hace unos meses eramos los mejores y ahora porque se investigan casos de dopaje somos todos unos tramposos? ¿solo hay españoles que se dopen? Y eso que todavía hay mucho que demostrar ante la justicia. Lo que parece es que nadie se acuerda ya de Marion Jones, Marco Pantani, y muchos deportistas más que se les consideró "tramposos". Creo que está claro que ni antes eramos los mejores del mundo, ni ahora estamos todos dopados. Y como siempre, pagan justos por pecadores.
Estoy con Ador en que mi opinión no cambia porque existan algunos tramposos en el deporte español, seguiré viviendo cada victoria de un español como siempre, emocionado como si fuera mi propia victoria, sea baloncesto, golf, natación, tiro con arco o lo que sea.

Solo hay una cosa en la que no estoy totalmente de acuerdo con Paula, y es con referencia a lo que ha escrito sobre que los niños quieren ser igual que sus ídolos de la televisión. Está claro que hay niños de ese tipo, pero bajo mi experiencia como entrenador de baloncesto los últimos 8 años, he visto como ha disminuido ese número de niños a los que hace referencia. En mis entrenamientos veo que los niños y niñas vienen a divertirse, a aprender, y por supuesto, a estar con sus nuevos amigos, y no creo que tenga que ver con mis entrenamientos, sino que creo que es algo que depende del deporte que se practique, con quién se practique, la educación que tengas, y la capacidad de diversión que se posea restando importancia a la victoria.


José Manuel Benavente Cortés

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

En primer lugar quiero darle la enhorabuena a Paula por el post.

Estoy totalmente de acuerdo con todo lo dicho en el post, ya que actualmente las personas estamos muy influidos por los medios de comunicación.
Es verdad que los niños en la actualidad quieren ser como los famosos que practican su deporte favorito, todo estas ideas de intentar ser como otro, viene dado por la mediatización de los deportes y en menor parte por influencias externas como las familias, amigos.

Sin ir más lejos, el fin de semana pasado fui al polideportivo de mi pueblo y pasé por el campo de fútbol y vi como un niño se disponía a lanzar una falta y desde el público decían: "Chuta fuerte, a lo Cristiano Ronaldo, que tu eres mejor".

Por eso estoy totalmente de acuerdo con Paula cuando dice que el problema radica en la formación de aquellos que enseñan el deporte y no en el deporte en sí.

Ya que el niño debe de practicar deporte para aprender los valores y capacidades que van con él, humildad, superación, etc. sin dejar de lado los factores motrices como coordinación, agilidad, velocidad y dejar de lado aspectos como la rivalidad, ignorancia.

FERNANDO GARCÍA PASCUAL

Anna Sorribes ha dit...

En primer lloc, m’agradaria agrair a l’autora, Paula Roig Baides, de que haja compartit aquest “spot” amb tots nosaltres.

Cret que el tema del que tracta Paula té molt a vore amb el tipus de sistema educatiu del que parla Jose Vicent Giménez al seu “sopot”. Degut al sistema educatiu implantat pel capitalisme en el que el resultat és el més importat, i en el que et claven fins als ossos el terme “competitivitat” s’estan donant els resultats que es poden preveure de un sistema tan summament exclòs d’ètica i moralitat. I per tant, és normal que hi hagen esportistes que vuiguen guanyar (resultats) per damunt de tot, per damunt del “fair play”, per damunt de l’esforç de cada esportista, per damunt de la lluita i la constancia de cada entrenament, etc. Però és clar, i estic totalment d’acord amb Paula, que no tots els esportistes tenen la mateixa consciència i per tant no cal posar dins del sac a tots els esportistes d’elit.

Per altra banda, comentar una pregunta que m’ha vingut a la ment mentre llegia aquest “spot” no creieu que amb la tecnologia que tenim avui en dia, l’arbitratge dels partits de futbol no podria ser més legal? També és una trampa llançar-se dindre de l’area de penal per a obtindre un llançament de penal, i d’això no es parla, sinó que s’aprofiten de la morbositat de l’espectador per a guanyar diners publicant als mitjans de comunicació totes les errades d’arbitratge d’un partit.

Amb aquest últim comentari, he volgut arribar a la conclusió de que dintre de l’esport de elit i degut a la seua competició i a la gran audiència d’espectadors encara a l’actualitat es permeten il•legalitats o més ben dit immoralitats. Així el tema del dopatge s’ha utilitzat per a crear morbositat en els espectadors i poder treure diners mitjançant els mitjans de comunicació, qui ens diu que no es una trama per a guanyar diners? El món està tan boig que la veritat és que em du a un escepticisme radical...

ANNA SORRIBES

Unknown ha dit...

Primer que res donar l’enhorabona per el post a Paula que está molt bé.

Pel que fa al tema, tots els mitjans de comunicació porten molt de temps dient que estem gaudint de la millor dècada esportiva viscuda en l’esport espanyol desde que existeix, i quan passa alguna cosa dolenta com “l’operació galgo” tot pareix que es pare i que s’afone. Pense que com en totes les coses hi ha parts bones i parts dolentes, i que com ja hem comentat en altres preguntes, hi ha diversitat de persones i algunes obten per un camí i altres obten per un altre més fácil. Amb aixó vull dir, que ni antes erem perfectes ni ara som tant dolents com creuen que som perquè tot el conseguit en aquesta dècada no anem a deixar de recordar-ho ni de ensenyar-ho per malts moments que han eixit a la llum d’alguns esportistes, perquè seguim confiant en que hi ha gent que si que intenta superar-se dia a dia i que al final consegueix el seu objectiu a base d’esforç i superació.

Pel que fà a l’esport en els xiquets, pense que no es culpa de l’esport en sí, ni de la competició que puguen veure per la televisió i de la qual vullguen formar part en un futur, sino que es el educador o entrenador el que té que ensenyar als xiquets els valors bàsics de fer esport. Té que transmitir la humiltat de practicar esport per diversió, per colaborar amb els companys, per sentir-se saludable, per millorar amb el temps i poc a poc ser millor però sempre amb aquesta humiltat. Aquest son els valors que ha de transmitir un educador i que els xiquets deuen de recordar sempre, encara que algún dia arriben a ser professionals.

Emilio Calvet Olmedo

Rafa Monzo Garcia ha dit...

Primero que nada mis felicitaciones a Paula por tan magnifico y sincero post.

Queria exoner mi disconformidad acerca de lo escrito en relacion a los niños.
Si que es cierto que siempre ha existido la imagen de que en los centros de alto rendimiento todos los niños van buscan ser como las estrellas que ven en la television, y sino tienen ese pensamiento, se les podra influir de tal manera que acabaran por tenerlo.
Pero yo pienso que esto ya no es tan radical,sino que parece que vamos aprendiendo poco a poco a demostrarles que el deporte no es solo competicion ni llegar a salir en la television, que existe algo mas,una vinculacion con lo fisico que muchas veces se pasa por alto.

Como futuro Licenciado en Educacion Fisica se que conseguire hacer ver a mis alumnos que no solo esta ganando un punto ni marcando un gol, sino que su condicion fisica y sus ualidades motrices estan mejorando cada dia y por susuesto podra observar que existen valores como el compañerismo, la cooperacion.....

Por otro lado respecto a lo comentado de la operacion Galgo se le esta haciendo mucho daño a la imagen del deporte español pero todos los momentos en los que nos han hecho reir, llorar, gritar, abrazarnos con nuestros amigos y emocionarnos nadie nos los va a quitar porque eso si que a sido una realidad y de momento...solo de momento no se ha demostrado nada de las graves acusaciones vertidas sobre nuestros deportistas y nuestro pais.

Miguel Ángel Mallol Boix ha dit...

Hola, antes que nada me gustaría decir que me ha gustado mucho el post, no sólo por su contenido, ya que creo que la compañera ha estado muy acertada en sus comentarios, aparte de el gran Spot al que hace referencia, que personalmente me encantó ya que no sólo nombre los grandes deportes, sino también a aquella minoría que lucha de una forma semiprofesional o completamente amateur por estar entre los mejores y esto siempre es de elogiar, sino también por que hace referencia a una realidad, unos sentimientos que muchos de nosotros compartimos o hemos compartido en algún momento, lo que hace este post aún más interesante.

En primer lugar, comenzaré diciendo que estoy de a cuerdo con la compañera en cuanto a que debemos de plantearnos si de alguna manera, nosotros y la sociedad en general estamos llevando a error y confusión la idea sobre el concepto de educación física. Y es que, por un lado, nos encontramos a una sociedad que ha crecido y se ha creado a partir de una concepción del cuerpo y el movimiento muy concreta y es desde el prisma del deporte y la gimnasia analítica. Creo que nos encontramos actualmente en un periodo de transición, pero también de confusión. De transición por que poco a poco el trabajo de muchos profesionales va influyendo y produciendo cambios en las creencias, tanto de sus compañeros docentes, como de los alumnos, que en muchas ocasiones comienzan pensando que se trata de una extensión del recreo con más cantidad de material e instalaciones para ellos solos y en consecuencia y por transmisión por contacto los padres de todos estos alumnos que comienzan a ver lo que hacen sus hijos en esta asignaturaza a comparar con lo que ellos en su momento realizaban, podría decirse que podemos llegar a producir en ellos una disonancia cognitiva. Y aunque no entiendan muy bien lo que hacen suelen llegar a la conclusión de que es mejor que lo que ellos hacían con todos aquellos aparatos. En cuanto al concepto, en sí, de Educación Física por supuesto que no es inamovible y que es del todo cambiante, y lo seguirá haciendo a medida que los profesionales sigan, y en un futuro sigamos, trabajando y mejorando el conocimiento en concreto de esta asignatura y en general con el resto de asignaturas, así como aspectos y ámbitos de la vida.

Miguel Ángel Mallol Boix ha dit...

En cuanto a los contenidos, a lo que ha hecho referencia Paula Roig, a cerca del deporte y su posición predominante en muchas de las clases de Educación Física. Esta claro que muchos de los docentes debería de realizar una revisión de sus contenidos y darse cuenta de que la educación cambia y evoluciona, y en la mayoría de los casos de forma positiva. Pero recordemos que muchos de estos cambios se quedan en simples innovaciones aparentes, que simplemente tapan parcial y temporalmente una forma tradicional de enfocar esta asignatura, y que lo que realmente hay que cambiar, aunque conlleva un mayor trabajo y esfuerzo es la metodología empleada y las creencias, que será donde los buenos profesionales deberán incidir y enfocar su esfuerzo, a parte claro está de unos contenidos bien elaborados.

Por otra parte, diré que vuelvo a coincidir, en lo que respecta a la oferta curricular, y que no se nos dan muchas herramientas pero no sólo en cuanto a aquellos que nos vayamos a dedicar a la enseñanza sino a todos aquellos que se planteen cualquier otra salida que permita nuestra licenciatura, creo que esto es un buen ejemplo del dicho “aprendiz de mucho, maestro de nada”. En mi opinión si que se debería de incluir alguna asignatura más que encaminara a todos aquellos que nos dirigiremos a la enseñanza, aunque a mi parecer la clave está en la práctica. Personalmente creo que he tenido la fortuna de poder trabajar como monitor tanto de patinaje, los cuatro años de carrera que llevo cursados, como de un grupo de niños con TDAH (Trastorno de déficit de atención con hiperactividad) desde el año pasado, y haciendo referencia a la teoría del aprendizaje significativo, es impresionante el valor que le das a los conocimientos teóricos que adquieres en clase cuando tienes la oportunidad de aplicarlos casi de inmediato, y no sólo el valor, sino que el conocimiento resultante de la teoría unida a la práctica resulta realmente útil. Y con esto no me refiero al prácticum, en el que dudosa es la experiencia que muchos alcanzan, bien por el escaso interés de éste o del profesor titular a la hora de permitirle manejar y dar la clase.

En mi opinión, nuestra carrera, debería ser comparable en cuanto a prácticas en un entorno profesional con una carrera como enfermería, donde las realizan tanto en segundo como en tercero y de donde salen con unos conocimientos afianzados y una experiencia que les ayudará a quitarse ese nudo de la garganta.